Arctic Light

Arctic Light - ett unikt musikaliskt växthus

Konstnärlig ledare och grundare
Susanna är konstnärlig ledare och grundare av den prisbelönta kören Arctic Light, som sedan 2008 är en ungdomsverksamhet på Norrbottensmusiken. Hon grundade kören 2004 med en stark vision att skapa en unik ensemble med stark konstnärlig identitet där unga tjejer i Norrbotten skulle utvecklas musikaliskt, socialt och personligt. Hon har mycket medvetet valt ett ledarskap som inkluderar körens sångare i de kreativa processerna och där varje person tillåts att bidra med sin egen kreativa ådra.


Årets Kör i Sverige 2010
Kören har under Susannas ledning haft stora nationella och internationella framgångar, bla utsågs Arctic Light till Årets Kör i Sverige 2010, emottog LKABs kulturpris 2012 och har vunnit prestigefyllda priser och turnerat i både Europa och Asien.
Förebildstanken är stark, och därför har kören sedan starten mött en mängd barn och unga i och utanför länet i både konserter och pedagogiska samarbeten som sedan starten varit viktiga för Susanna.
 
Musikaliskt rör sig Susanna mellan olika genrer, där folkmusikaliska influenser och möten med musik från andra delar av världen har blivit ett viktigt inslag i körens uttryck.
 
 
Susannas grundstenar är att:
Varje sångare ska få komma till sin rätt som individ och bidra med hela sitt instrument, röst, kropp, personlighet och kreativitet i det musikaliska arbetet.

 
Utforska nya uttrycksformer för körsång och skapa upplevelser för flera sinnen med hjälp av  tex improvisation, sceniskt uttryck och fysisk gestaltning.
 
Genom den musik som Susanna komponerar för Arctic Light också ge ensemblen en stark regional identitet som gestaltar de unika naturscenerier som Norrbotten så rikt erbjuder, men också att ta in musikaliska influenser från jordens alla hörn.

Arctic Light CD:

Vinterglöd 2008
Song of Hope 2011
Song of Mountain birch 201
6
 

"Det är i mötet med olikheter som vi utvecklas och kan sätta vår egen identitet i ett sammanhang. Det gäller också musiken. Vi berikas i mötet med andra kulturers musikaliska rötter och det uppstår något nytt. Man kan likna det vid att Arctic Light som en fjällbjörk har sina rötter stadigt förankrad på norrbottnisk mark och sträcker sina grenar ut mot omvärlden för att hitta nya horisonter."

Susanna Lindmark och kören Arctic light

”I en tid där unga tjejer lever med en massiv yttre press vad gäller hur man ska se ut, klä sig vara och uppföra sig för att duga vill jag genom mitt arbete med kören bidra till att tjejerna får syn på sin egen potential och ge verktyg för att utveckla en inre styrka som de kommer att ha nytta och glädje av resten av livet. ”

Kören Arctic Light i kreativ övning